Flere spiselige strandurter: Strandens koriander og peberrod

Vis foregående emne Vis næste emne Go down

Flere spiselige strandurter: Strandens koriander og peberrod

Indlæg  Gæst on Lør 24 jul 2010, 20:59

Der er minsandten flere gode spiselige urter på stranden:

Fra http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/Sommer/2010/0630123856.htm




Strandens vilde koriander

24. jul. 2010 08.00 Sundhed

Urteeksperten Søren Espersen, har ledt dr.dk/sundhed på sporet af endnu en lækker urt, som kan spice det danske sommerkøkken op. Og er man alligevel på stranden, kan man jo ligeså godt få lidt lækkerier med hjem til køkkenet.

Strandtrehagen har en meget genkendelige smag af koriander, så hvorfor købe dem tørrede i supermarkedet, når man kan plukke strandens egen vilde og friske udgave af den - helt gratis.

Hvor skal man lede?
Som navnet antyder, er Strandtrehagen at finde på strandene. Men mere præcist, skal man gå efter de lidt fede strandenge.
- Nogle gange står de i tuer helt ude i vandkanten, mens de andre gange står i lidt lavere, sumpede og saltpåvirkede områder på de inderste dele af strandengene, fortæller vores urteekspert Søren Espersen.
Man kan plukke den fra begyndelsen af maj, og det er derfor en af de første urter på året, man kan kaste sig ud i at bruge. Den vokser helt ind i oktober, hvor man stadig kan finde den, men herefter begynder den at visne, fortæller Søren Espersen.

Ind i køkkenet med den
Får man fat i Strandtrehagen, kan man bruge den til utallige formål. Den bruges nemlig på samme måde som almindelige friske koriander, fortæller Søren Espersen.

Man kan f.eks. putte den i en god suppe lige inden servering, men man skal sørge for at den ikke kommer op at koge, fortsætter han.
- Strandtrehagen smager meget kraftigt af koriander, og enten elsker man den eller også hader man den, konkluderer Søren Espersen.
Den er dog meget populær i kokkeverdenen, fordi den giver så meget smag, fortæller Søren Espersen, der bl.a. leverer urter til Nordic Food Lab og Noma.

http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/Sommer/2010/0625125718.htm



Ugens Urt: Strandkarse
29. jun. 2010 06.00 Sundhed

Dr.dk/sundhed er taget på urtejagt med urteeksperten Søren Espersen, for at finde spændende urter, der kan spice det danske sommerkøkken op. Og vil man give sine sommerretter et ekstra pift, kan man med fordel gå på jagt efter Strandkarsen.

Planten vokser ved strande og strandenge, og ses ofte i store grupper. Den bliver omkring 50-70 centimeter høj. Smager man på planten, er man ikke i tvivl om, at man har med strandkarsen at gøre.
- Planten har en meget karakteristisk smag af peberrod, og det er derfor ikke så underligt, at den også bliver kaldt for vild peberrod, forklarer Søren Espersen.

Peberrodseksplosion
Smagen af peberrod nærmest eksploderer i munden, når man smager på planten. Den meget kraftige og stærke smag kommer helt bag på en, vi er nemlig ikke vant til, at planter smager af så meget.
- Man støder færrest muligt ved kun at udvikle planten, der smager af mindre. Man har avlet videre på urter og grøntsager på en sådan måde, at de bitre smagsvarianter er forsvundet. Derfor smager vilde planter af mere, forklarer Søren Espersen, der gerne vil tilbage til den mere spændende og differentieret smag.

Utallige muligheder
- Stængler og blade kan bruges i en salat, eller man kan kværne dem med lidt olie og servere det til røget kød, fiskesalat eller lignende, og derudover kan man sylte stænglerne, det er også rigtig lækkert, fortæller Søren Espersen entusiastisk.
I løbet af juli og august blomster strandkarsen og får små fine hvide blomster, som også kan spises og kan f.eks. bruges til pynt i salaten. Så hele planten kan altså stort set bruges i madlavningen.
Desuden er planten også anvendelig til ølbrygning, og bl.a. Claus Meyer har brugt Strandkarsen til en særlig øltype.

Gæst
Gæst


Tilbage til toppen Go down

Vis foregående emne Vis næste emne Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum